Leegstaande gebouwen zijn aantrekkelijk voor criminelen. Dat maakt het platteland kwetsbaar. Diverse boeren worden benaderd door criminelen die op hun terrein een leegstaand pand willen huren. ‘Nee’ zeggen tegen dat aanbod vraagt om een sterke ondernemer. De overheid (o.a. gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst) helpt jou als ondernemer om dit probleem aan te pakken.
Criminelen zijn slim en bouwen een relatie met je op. Soms zeggen ze dat het gaat om de productie van drugs, soms ook niet. Dan vertellen ze bijvoorbeeld dat ze antieke auto’s in je schuur willen stallen.
Ga niet op het aanbod van de crimineel in. Ook al worden er forse bedragen genoemd. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
Wees je bewust van de risico’s
Als je weet wat de risico’s zijn, kan je ze zelf verkleinen. Een goede toetsing van de huurder is bijvoorbeeld erg belangrijk. Verhuur je pand niet als je geen goed gevoel hebt bij de huurder! Weet ook dat als er strafbare feiten worden gepleegd in jouw pand, je als verhuurder aansprakelijk kan worden gesteld. Óók als je niets met deze strafbare feiten te maken hebt. De kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Regel je zaken dus goed:
- Maak een kopie van het identiteitsbewijs en van een loonstrook met bankrekeningnummer
- Accepteer geen contante betalingen of stortingen
- Maak met de huurder de afspraak dat je regelmatig het bedrijfspand controleert
- Meld jezelf af bij het energiebedrijf en laat de huurder zich aanmelden
- Vraag de huurder zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente
- Stel vervolgens zelf de gemeente in kennis dat de situatie is gewijzigd
Zie je verdachte situaties in jouw omgeving? Herken je de beschreven signalen, of ben je zelf benaderd door criminelen? Meld dit dan. Samen kunnen we dit probleem aanpakken.
Waar moet je op letten?
Criminele organisaties verdienen enorm veel geld aan de handel in drugs. Zij schuwen afpersing en liquidaties niet. Drugslabs en hennepkwekerijen zijn gevaarlijk. Denk aan ontploffingen, milieuverontreiniging door drugsdumpingen en gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld giftige dampen.
Kijk voor meer informatie over de gezamenlijke aanpak van drugsproductie in Noord-Holland op: www.nhdrugsalert.nl