Pilot MRA rondom netcongestie & laadpalen op De Weeren

26 juli 2024

Bedrijventerrein De Weeren is, mede door onze gedetailleerde inventarisatie en de opstart van de Bedrijven Investeringszone (BIZ), uitgenodigd door de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om deel te nemen aan een pilotproject. Dit project, samen met vier andere bedrijventerreinen, richt zich op het in kaart brengen van netcongestie en het ontwikkelen van oplossingen hiervoor.

Doel van de Pilot

Netcongestie vormt een uitdaging waarbij het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit heeft om aan de toenemende vraag te voldoen. Deze pilot heeft als doel om deze capaciteitsproblemen te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze op te lossen. De inzichten en oplossingen uit deze pilot zullen vervolgens toegepast worden op 500 bedrijventerreinen in Midden- en Noordwest-Nederland.

Onze betrokkenheid en verwachtingen

Onze deelname aan de pilot houdt in dat wij actief data zullen verzamelen en verschillende strategieën testen om netcongestie te verminderen. Dit zal in samenwerking gebeuren met andere bedrijventerreinen en relevante stakeholders. Het doel is om praktische en schaalbare oplossingen te vinden.

Belangrijke feiten en prognoses

  • Laadpalen en Vermogen: Er is momenteel ruimte voor teruglevering van energie op ons terrein, wat mogelijkheden biedt voor zonne-energie. Er is echter geen capaciteit voor extra afname, met een verwachte verzwaring van het net tegen 2031.
  • Prognoses voor Elektrisch Vervoer: De behoefte aan laadpalen voor zowel personenauto’s als goederenvervoer zal de komende jaren aanzienlijk toenemen. Voor personenauto’s wordt een stijging verwacht van 82 laadpalen in 2024 naar 443 in 2050. Voor goederenvervoer, inclusief e-trucks en e-bestelauto’s, zal de vermogensvraag groeien van 1 MW in 2025 naar 39 MW in 2050.

De pilot biedt ons de mogelijkheid om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van een efficiënter en duurzamer energiesysteem. Dit stelt ons in staat om voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen en te profiteren van collectieve oplossingen. Door samen te werken kunnen we een significante impact hebben op ons bedrijventerrein en de bredere regio.

Wij hebben al diverse gesprekken gevoerd en zullen blijven samenwerken met de betrokken partijen.